A barátság témáját még nem jártam körbe a lélek rovaton belül, így úgy érzem érdemes lenne fejest ugrani bele.

tumblr_l5zhsbiimm1qbkefco1_500_large.jpg
A hivatalos értelmezés szerint a barátság a következő: “Lelkek összhangján alapuló kölcsönös viszony azok között, akik hátsó szándék nélkül becsülik egymást, egymás bánatában és örömében osztoznak és segítik egymást, bármely áldozat árán is kitartanak egymás mellett és egymásért.” (meszotar.hu)

A Gossip Girl kezdete óta, számtalan ember Facebook profilján látok Blair és Serena-s képeket, az idézetes oldalak bölcs mondásaival tarkított fotókról nem is beszélve. Az ihlet pedig már adott is volt ahhoz, hogy napirendre kerüljön ez a téma is!

a7iyy_qcmaagzqd_large_large.jpg

Elgondolkodtató hogy valóban ilyen egy példaértékű, őszinte barátság mint az övék? Vagy az valahol máshol kezdődik? Létezik legjobb barát? Egyáltalán mi a barátság? Meg lehet azt magyarázni? Vagy talán az is egy leírhatatlan kémiai dolog mint a szerelem?
Természetesen tudom, hogy az Upper East Side lakóinak pompás élete  egy író fejéből kipattant történet és a valóság ennél sokkal másabb, mégis úgy gondolom sok S és B rohangál köztünk a városban!

_______

A barátság, saját értelmezésem szerint az őszinteségen és a kölcsönös bizalmon alapszik, enélkül egy fillért sem ér – mint minden más emberi kapcsolat – ezen felül pedig olyan extrákat ad, amihez egy élet is kevés, hogy megháláljuk a másiknak. Az egész nagyon hasonlít egy szerelemhez, hiszen számos A és B hét van, kisebb buckák és hatalmas hegyek amiken együtt minden körülmények közt át kell mennetek, hogy a végén egy igazán erős kötelék alakulhasson ki.
Az utóbbi időben számos embert tudatosan zárok ki az életemből, ugyanis – minden nagyképűség nélkül – bátran kijelenthetem, hogy a Földön töltött évek során elég tapasztalatot gyűjtöttem ahhoz, hogy a lelkem wellnessre menjen és tényleg csak azokkal foglalkozzon akikkel érdemes. Mindenkinél eljön az a pont mikor átgondolja azt, hogy ki az aki épít és ki az aki csak rombol, kiért tenne meg minden és kiért nem és satöbbi satöbbi satöbbi! Persze az emberi kapcsolatokban rengeteg szint létezik hiszen ahogy nem minden csak fekete és fehér, barát vagy nem barát. Itt is vannak szintek…lehet egy ember az életünkben kedves ismerős, munkatárs, haver is általában  – ők vannak többen – és lehet pár személy aki viszont BARÁT csupa nagy betűvel. Ezért most ezt a témát járnám körbe a hagyományos egynemű barátságok példáján keresztül!


60728294944802346c0rqwzcpc.jpg

Gondolj bele van valaki melletted, akire mindig minden pillanatban számíthatsz, elfogad minden hülyeségeddel, zárlatoddal együtt és aki visszaránt a földre ha szükséges – ugyanis mondjuk az a pasi akit kiszemeltél nem éppen olyan angyali mint ahogy Te azt a rózsaszín szemüvegen át látod – és aki mindig minden pillanatban számíthat Rád, jóban és rosszban egyaránt!

Nemzetenként változik az, hogy kinek mit takar a barátság szó! Számos amerikai filmben, reality showban észrevehetitek, hogy rögtön mindenki a “szeretlek” szóval dobálózik amit általában nagy egymásra borulás követ. Ilyenkor megszólal bennem a berregő hang, de miért? Azért mert ismeri egy hete? Mit szeret benne? Tud róla mondani 10 olyan dolgot, amit mások nem tudhatnak? Vagy ez is csak egy felszínes valami, amit kicsiny hazánkban is sokan képviselnek? Szerintem igen…
Hajlamosak vagyunk ugyanis pár közös pont, kedves szó, néhány átbulizott éjszaka után akárkit a barát jelzővel illetni. Pedig ez is csak egy délibáb és pár hónap, esetleg 1 év után már azt se tudjuk mi van azzal az emberrel, akinek mondjuk a Facebook falát anno temérdek szívvel, közös számmal árasztottuk el, minden képét likeoltuk és akivel egy görbe nyári estén megfogadtuk, hogy mindig barátnők leszünk. Ismerős?

A barátság ennél sokkal mélyebb, talán Blair és Serena kapcsolata ezért mondható őszintébbnek annál, mint amit fentebb leírtam. Nem csak azért mert évek óta tart, hanem azért is mert számtalan harc, könny és sértődöttség után is megmaradt az a feltétlen szeretet, ami sok embernél az első nézeteltéréskor kihal. Mégis azt mondom, az a fura “kapcsolat amiben ők élnek” nem példaértékű ! Persze tény, hogy mindig azt bántjuk meg a legjobban akit szeretünk és néha kellenek szünetek ahhoz, hogy valami ott folytatódjon ahol véget ért, de meddig lehet elmenni? Mikor jön el az a pont, mikor túlcsordul a pohár? Kell hogy legyenek határok, de hol? Kinek mit bír el a lelkiismerete és a lelke?

bff5.jpg

A kétarcúság virágai…

Vannak azok az emberek akik barátnak mondják magukat, mégis soha semmit se tesznek meg azért, hogy ezt ténylegesen el is hidd. Arra vagy jó, hogy meghallgasd az éppen aktuális lelki csatáját és valamiféle tanácsot adj neki – amit persze nem fogad meg. A felszínes telefonhívások, találkozások, pedig csak egyre több szöget vernek be azon a koporsón amelyben a rég kihalt barátságotok hamvai nyugszanak és amelyet már csak pár kalapács csattanás választ el attól, hogy végleg tűzbe dobd. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akikkel valaha valami jól működött de idővel már semmi se ment. Akik néha feltűnnek, de igazából őket nem érdekli az, hogy veled mi van! Ez pedig ideig-óráig mehet is, de aztán ha nem ignorálod őket csak a Te életedet mérgezik meg, és szépen lassan annyira egyedül fogod érezni magad mint a kisujjad! Ez feltétlen és őszinte kapcsolat? Nem! Ha ebben élsz, akkor lépj ki belőle, zárd be az ajtót magad mögött és az emlékeidben vidd tovább magaddal azokat a napokat, amikor ez még egy érdemleges kötelék volt.

Van az a csoport melynek tagjai az első ‘szelesebb’ alkalommal már másfelé hajlanak. Egy idő után nem keresnek majd és szépen lassan süllyesztőbe vesznek. Náluk fontos azt tudnod, hogy SOHA de SOHA ne keresd meg őket, ne alázkodj meg valaki olyanért aki soha nem becsült igazán.

És van az ‘hazug’ barátok köre, ami szinte hasonló a szélvirágok csoportjához. Szerintem mindannyian átéltétek már ezt – kisebb vagy nagyobb mértékben – amikor egy mindennél jobban szeretett ember az arcotokba hazudik. S az egész után úgy érzitek ő nem lehet az akit megismertem! Pedig ő az, csak éppenséggel nem vetted észre! Bár miért is hibáztathatnánk őket, hiszen soha nem ígérték azt, hogy nem jönnek össze azzal a sráccal akiért hetek óta epekedsz, ahogy azt se ígérték soha, hogy nem szűrik össze a levet a pasiddal. Tulajdonképpen semmit se ígértek, csak Te hitted azt, hogy igen. Viszont nem mindenki születik betonerős lelkiismerettel, sokaknál ez a leghiányosabb tulajdonság és erre idővel mindannyian rájövünk.

tumblr_m79pk3fhz41r8xqu5o1_500_large.jpg
Blair és Serena kapcsolatát példaértékűnek tartó lányoknak pedig azt üzenem, hogy a filmek és a történelem során sokkal több, őszintébb és jobb barátság létezett mint az övék. Banális példa, de elég csak a Szex és New York bűvös négyesére gondolnunk vagy a Jóbarátok mester hatosára! Előbbinél soha nem volt eszköz az aljasság, utóbbinál pedig a humoros pillanatok mellett igaz kapcsolatokat vélhettünk felfedezni. Nem számít se a kor, se a város csakis az, hogy Te milyen vagy és milyen embert szeretnél magad mellé és nem utolsósorban Téged ki szeretne barátnak hívni. Hiszen senkire se kényszeríthetjük rá azt, hogy szeressen. Ez nem kötelezettség és egy percig se érdek kérdése!

481068_4499749416319_1656213108_n_large.jpg

A mai felszínes világban sokaknak az mondja meg, hogy ki vagy, hogy éppen mit viselsz, a valós emberi értékek pedig hangyányira zsugorodtak és talán éppen ezért még nehezebb őszinte lelkeket találni. Akinek ezt már megadta az élet, az becsülje meg minden percét és viselkedjen úgy a másikkal, ahogy ő is elvárná ezt fordított esetben.
Mégis a legfontosabb mérföldkő az egészben a felnőtté válás, az új környezet, iskola, barátok felbukkanása…. Sokan megváltoznak, mások lesznek, új érdeklődési kör lesz az életükben, más értékrendet vesznek fel és azok a dolgok amik régen közösek voltak, megszűnnek létezni, mindenki külön úton indul tovább és éli az életét, úgy ahogy jónak gondolja. A közösen eltöltött évek már csak gyerekkori emlékek lesznek, egy olyan időszakból amikor még annyira görcsösen felnőttek akartunk lenni.
Egy igaz barátságnak ezek nem jelenthetnek akadályt! Ha együtt túlélitek ezt, akkor bátran kimondható, hogy a kezdetek kezdetén a Ti sorsotok fonalát valakik ott fent egybefonták és nincs az az olló ami ezt elvághatja! Addig viszont rengeteg próbát és küzdelmet kell kiállnotok egymásért, feltétel nélkül, néha könnyű lesz, néha nehéz, de egy testvér lélekért úgy gondolom ez nem nagy ár. Nemde?



kerubina

( a cikk forrása http://kerubinabmb.wordpress.com/2012/11/29/mi-is-a-baratsag/)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerubinastyle.blog.hu/api/trackback/id/tr805050642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása